Zeven tips voor het overwinnen van je writer’s block

Zeven tips voor overwinnen writer’s block

Je hebt vast wel eens gehoord van een schrijversblokkade, oftewel een writer’s block. Wist je dat ‘het tijdelijk onvermogen om niet te kunnen schrijven’ helemaal niet zo erg is? Sterker nog, je kunt er je voordeel meedoen. Als je je blokkade maar op een goede manier omarmt. Schrijfdokters geeft je zeven tips.

Wat is een writer’s block?
Voordat we je vertellen wat je kunt doen aan een writer’s block, zoomen we eerst in op wat een schrijversblokkade is. Hoe herken je die? 

  • Heb je wel eens zwetend achter je computer gezeten? Zoekend naar woorden voor wat je wilde vertellen in dat projectplan van je?
  • Wilde je een blog maken voor je website, maar had je werkelijk waar geen idee waarover je het moest gaan hebben?
  • Of had je al wel een tekst staan voor een e-mail naar een klant, maar wist je niet hoe je die moet afmaken?
  • Gingen je vingers twijfelend over het toetsenbord en drukte je net iets te vaak op de delete-knop?

Alle bovenstaande situaties zou je een writer’s block kunnen noemen. En we verklappen alvast: even de woorden niet kunnen vinden hoort erbij en is juist goed. Welkom in de wondere wereld van de (tekst)schrijver!

Ja, je leest het goed: geniet van je writer’s block!
Het feit dat het je niet lukt om te schrijven, geeft aan dat je het belangrijk vindt dat je tekst goed is. Je wilt dat de lezer begrijpt wat je boodschap is. Dat hij door jouw blog bijvoorbeeld tips krijgt die ertoe doen. Of je wilt dat hij kan lachen om het verhaal dat je schrijft. Welk doel je met je tekst ook hebt: je wilt het goed doen en dus ... loop je soms even vast.

Tip 1: verwelkom de blokkade en kies een alternatieve route

Je bent bijvoorbeeld, zoals Schrijfdokter Sandra deze week, onderweg naar een klant en ligt heerlijk op schema. Tot … Pats boem … Asfalteerders op de weg. Je hartslag gaat omhoog, de tijd tikt weg, je voelt aan alles dat je het niet gaat redden. Parelende zweetdruppels op je voorhoofd. Error.

Is het inderdaad een error? Wel als je vloekend en tierend een alternatieve route probeert te vinden. Grote kans dat je dan nog verder vastloopt. Beter is het om rustig een andere route te volgen. In dit voorbeeld ging de weg ineens langs prachtige dorpen met monumentale panden en schitterende vergezichten die Sandra anders vanaf de snelweg niet had gezien. Ze genoot, waardoor de stress wegzakte. En de nieuwe omgeving inspireerde haar. Borrelend van de ideeën kwam ze met slechts zes minuten vertraging op de plaats van bestemming. Niks aan de hand dus. Beter je tekst iets later klaar en goed, dan een blog of persbericht dat rammelt aan alle kanten.

Tip 2: Ga hardlopen, of wandel met de hond (als je die hebt)

Schrijfdokter Nora gaat hardlopen of wandelen met haar hond als het schrijven even niet wil lukken. Even wat anders doen, is heel verstandig. Soms kan een verandering van omgeving je creativiteit stimuleren. Ga naar een andere kamer, een café of een park om te schrijven. Zo kom je los van de drang om die juiste woorden te vinden. Uit onderzoek van de universiteit van Aberdeen blijkt overigens dat een rondje hardlopen heel goed is voor je creativiteit. Hardlopen, of joggen, zet het creatief denken in gang. Dat komt, zo zeggen de onderzoekers, doordat de hersenen een voorwaartse beweging associëren met de toekomst. En in die toekomst schrijf jij dus – weliswaar nahijgend – de mooiste teksten.

Tip 3: Accepteer dat schrijven moeite kost

Schrijven is niet makkelijk. Natuurlijk word je er steeds beter in als je het vaker doet, maar je moet accepteren dat het moeite kost. Daardoor zijn er dagen dat het niet lukt. Het beste is om die momenten te accepteren en op een later moment verder te gaan. Lukt het nu even niet, plan dan tijd in je agenda in om alsnog dat artikel, blog of boek te schrijven.

Tip 4: Zet een muziekje op

Wist je dat muziek de hersenen stimuleert, emoties oproept en inspiratie geeft? Je leest er meer over in het boek ‘Singing in the brain’ van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Zet dus Spotify eens aan. Maak een speciale playlist met muziek waarbij je voelt dat je in de juiste schrijversflow komt. Of zet de 'Bye bye writer's block'-playlist van Schrijfdokters op! Niet alleen je creativiteit wordt door muziek geprikkeld, je gaat er ook meer door focussen, je wordt productiever.

Tip 5: Laat perfectionisme los

Streven naar perfectie is vaak een grote hindernis bij het schrijven. Wees niet bang om ruwe concepten op papier te zetten. Je kunt ze later altijd aanpassen. Het belangrijkste is om eerst je gedachten op papier te krijgen. Structuur en schrijfmagie volgen later.

Tip 6: Probeer nieuwe technieken

Als je normale schrijfproces niet werkt, probeer dan eens nieuwe technieken uit. Denk aan het maken van mindmaps, ga brainstormen (bijvoorbeeld met Chat GPT) of schrijf eens vanuit een andere invalshoek.

Tip 7: Zet een doktersvisite of spoedeisende hulp in

Weet dat Schrijfdokters altijd voor jou en je writer’s block klaarstaat! Op onze website vind je meer informatie over schrijven. Je krijgt tips en tricks en na de zomer komen we met de eerste e-learnings. Daarnaast geven we schrijftrainingen op maat, privé of aan een groep, en kun je altijd spoedeisende schrijfhulp inzetten. Dus voel je een schrijversblokkade opkomen? Kom dan gerust bij ons op de lijn. Dan is die zo verholpen.

Terug naar blog
  • Deadlinestress en uitstelgedrag

    Deadlinestress en uitstelgedrag

    Ik heb deadlinestress. De eerste versie van mijn manuscript voor mijn nieuwe boek Hartje lente moet over een paar weken worden ingeleverd. Alles – ik herhaal: álles – moet op dit...

    Deadlinestress en uitstelgedrag

    Ik heb deadlinestress. De eerste versie van mijn manuscript voor mijn nieuwe boek Hartje lente moet over een paar weken worden ingeleverd. Alles – ik herhaal: álles – moet op dit...

  • Waarom schrijven met ChatGPT een vak is

    Waarom schrijven met ChatGPT een vak is

    Schrijven met ChatGPT is een vak (dat je kunt leren). Vergelijk het met het knippen van een kapsel of het maken van schoenen: daarvoor moet je de juiste technieken leren. 

    Waarom schrijven met ChatGPT een vak is

    Schrijven met ChatGPT is een vak (dat je kunt leren). Vergelijk het met het knippen van een kapsel of het maken van schoenen: daarvoor moet je de juiste technieken leren. 

  • Boilerplate niet vergeten! Wat?

    Boilerplate niet vergeten! Wat?

    Schrijf je voor je werk? Dan is een boilerplate een belangrijk onderdeel dat je niet moet vergeten. Een wat? Een boilerplate! Ken je die niet? Sorry voor het vakjargon! Ach...

    Boilerplate niet vergeten! Wat?

    Schrijf je voor je werk? Dan is een boilerplate een belangrijk onderdeel dat je niet moet vergeten. Een wat? Een boilerplate! Ken je die niet? Sorry voor het vakjargon! Ach...

1 van 3